Translate

2014-04-21

Jalusta pettää

Keväällä sairaalassamme järjestettiin sydänlasten vanhemmille ensitietopäivä. Näitä päiviä ei järjestetä joka vuosi, joten meilläkin sydänvian toteamisesta oli kulunut jo lähes vuosi, toisilla vielä enemmän. Päivän aikana käsiteltiin erilaisia sydänvikoja ja niihin liittyviä ihan arkipäivän asioitakin. Minulle tuo päivä oli henkisesti raskas. Olin tähän asti elänyt niin kiinni hetkessä Pojan sydänvian kanssa, etten ollut ehtinyt miettiä menneitä enkä tulevia sen enempää. Nyt kun kerrankin jouduin koko päivän miettimään asioita ja kuulemaan muiden tarinoita, aloin pyöritellä päässäni kaikkea tapahtunutta.

Eikä se suinkaan rajoittunut tuohon yhteen päivään. Lähes joka päivä mietin menneitä tapahtumia ja yritin löytää vastauksia siihen, mitä tulevaisuudessa tapahtuisi, vaikka tiesin, että vastauksia ei olisi. Ei tämä pohtiminen normaalia elämää haitannut, mutta sen verran se häiritsi, että aloin miettiä, pitäisikö minun mennä juttelemaan asioista jonkun ulkopuolisen kanssa. Niihin aikoihin päätin myös alkaa kirjoittaa tätä blogia. Tarkoituksena oli ja on edelleen asioiden läpikäyminen, mutta myös vertaistuki jossain muodossa niille, jotka epätoivoisesti koluavat internetiä, saadakseen tietoa asioista. Tai edes jotain pilkahdusta siitä, minkälaista on eläminen sydänvikaisen lapsen kanssa. Olisihan sitä kirjoitettavaa paljon enemmänkin, mutta olen näin takautuvasti koittanut kirjoittaa asioita, joita muistan päälimmäisenä.

Etappina tuolloin vuosi sitten Pojan ensimmäinen syntymäpäivä tuntui aivan valtavalta saavutukselta. Ja sitähän se olikin. En ollut uskaltanut missään vaiheessa pitää itsestäänselvyytenä sitä, että saisimme juhlia Pojan syntymäpäivää. Tuo lähestyvä etappi ja senhetkinen rauhallinen tilanne Pojan voinnin suhteen saivat aivoni ylikierroksille. Kai sitä vain jossain vaiheessa tulee se hetki, kun on pysähdyttyvä ja käytävä asiat läpi, tavalla tai toisella, jotta voi jatkaa elämää.

Blogin kirjoittamisen aloittamisen lisäksi vyyhti aloi purkautua, kun erään kerran lastenpoliklinikalla ollessamme ottamassa taas INR-arvoa päätin, että kysyn pääsisikö sitä kautta jollekin juttelemaan. Kun näyte oli otettu ja avasin suuni, tunteet hyökyivät päälle ja aloin hillittömästi itkeä. Hoitaja katsoi minua hölmistyneenä ja yritti kysyä, mikä on hätänä. Hän oli varmasti hämmentynyt, koska yleensä olin aivan rauhallinen ja käsittelin asioita lähinnä huumorin kautta.

Kerroin, ettei minulla ole mitään suurempaa hätää, mutta sanoin, että tuntuu, että minun ehkä pitäisi päästä jollekin puhumaan asioista. Hän lupasi käydä kysymässä, miten tilanteessa menetellään. Pian hän jo saapuikin takaisin ja kertoi, että saisin seuraavalle päivälle ajan psykiatrisen sairaanhoitajan puheille, jos se minulle sopisi. Otin avun kiitollisena vastaan ja itseäni jo hieman hymyilytti, että taisin olla melkoinen näky, kun näin nopeasti sain apua.

4 kommenttia:

  1. Omalla kohdallani syyt blogin kirjoittamiselle ovat olleet jokseenkin samankaltaiset. Niiden isojen kysymysten ja alkuhärdellien keskellä ei tuntunut mistään löytyvän sellasta tietoa siitä, mitä se elämä sydänlapsen kanssa ihan oikeasti sitten voisi olla. Itselle kävi sitten myös niin, että kun sen henkisesti raskas eka vuosi oli takana, niin iski ihan kamala uupumus. Se seuraava syksy oli ihan kamala. Kun neuvolassa kysyttiin, miten jaksan, olen itku kurkussa vastannut, että jotenkin. Kommentti takaisin oli "no onneksi sulla on hyvät tukiverkot". Meinasi iskeä täysi uupumus. Koko sen ekan vuodne oli ollut sellainen "kunhan nyt vain tästä selviää!"-olo. Ja kohta meillä jo juhlitaan kolmatta syntymäpäivää. Toisaalta se tarkoittaa taas seuraavaa pelottavaa etappia. TCPC lähestyy....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No olipas neuvolasta apua.. taitaa olla aika yleistä näin suurien asioiden jälkeen, että jossain kohtaa ei jaksakaan olla enää niin "reipas". Onnittelut etukäteen kolmivuotiaalle ja voimia seuraavan etapin odotteluun, perässä tullaan. :)

      Poista
  2. Hei!
    Olen lukenut blogiasi jo puoli vuotta, ja nyt on pakko kommentoida :)
    Itsellä esikoinen syntyi pikkukeskosena, ja kun saimme vauvan kotiin, en vaan enää jaksanut. Vauva ei ollutkaan enää sairaalan, ja nyt piti pärjätä kotona. Kävimme tiuhaan lääkärintarkastuksissa, ja sieltä sain kuulla, että monesti ihminen jaksaa kun on pakko ja kun alkaa olla helpompi tilanne, voi antaa tunteiden tulla ja surra vapaasti. Sinulla on ollut rankkaa ja nyt yritä levätä!
    Mukavaa kevättä!
    s

    VastaaPoista
  3. Hei! Kiva kun seuraat tarinaamme. :)
    Se sairaalasta kotiin pääseminen oli kyllä pelottavaa, kun yhtäkkiä se pieni ihminen kaikkine erikoistarpeineen onkin ihan omalla vastuulla. Kummasti sitä kaikesta hankalalta tuntuvastakin lopulta tulee ihan arkea. Toivottavasti lapsesi voi nyt hyvin ja hyvää kevättä myös teille!

    VastaaPoista