Translate

2015-06-12

Hammashoitoa

Poika kävi vuosittaisessa hammashoitajan tarkastuksessa pari viikkoa sitten. Hänelle on jo lähes heti hampaiden puhjettua ilmaantunut hammaskiveä, jota jo viime vuonna ihmeteltiin. Hampaat pestään aamuin illoin, mutta jostain syystä hammaskiveä on vain kertynyt. Ei hammashoitajakaan siihen oikein osannut mitään sanoa, mutta totesi, ettei se maitohampaissa ole niin vaarallista, kun se on vain pinnallista eikä aiheuta ikeniin tulehdusta.

Jo viime vuonna otin esille antibioottiprofylaksian eli sen, että jos Pojalle tehdään suun alueella jotain toimenpiteitä, joissa on vaarana limakalvon rikkoutuminen, etukäteen pitää aloittaa antibiootti. Vaarana on, että nirhauman kautta verenkiertoon pääsee bakteeri, joka saattaa aiheuttaa endokardiitin eli sydämen läppätulehduksen, joka taas pahimmillaan saattaa olla jopa kohtalokas. Pienestä asiasta saattaa aiheutua suuri harmi.

Siitäkin huolimatta, että tästä asiasta on maininta Pojan tiedoissa ja kirjoitin sen myös esitietolomakkeeseen, hammashoitaja oli aikonut koittaa rapsutella hammaskiveä, jos Poika olisi antanut. Itse en ollut tällä kertaa Pojan mukana. Asia jäi vaivaamaan ja mietin, että olenko liian pilkunviilaaja, jos vielä perään soitan asiasta, mutta ajattelin että parempi se ehkä kuitenkin on vaikuttaa hieman takakireältä kuin se, että joku vahinko joskus tapahtuu. Vertaistuelta kun kyselin mielipidettä, minua kannustettiin olemaan yhteydessä hammashoitolaan.

Soittaessani vastaanottoon selitin asian ja halusin varmistaa, onko Pojan tiedoissa maininta asiasta ja kyllähän se sieltä löytyi. Korostin, että mitään ei nyt ollut sattunut, mutta toivoisin jatkossa että näitä suosituksia seurattaisiin. Vastaanotossa ollut nainen sanoi, että profylaksiaa mietitään tapauskohtaisesti ja että pinnallista hammaskiveä voidaan koittaa poistaa ilman profylaksiaakin. Itse mietin vain, miten varmaa on, että se kolmevuotias vilpertti todella pysyy aivan paikoillaan kun hampaita rapsutellaan ienrajasta. Päätimme puhelun ystävällisissä merkeissä ja ainakin sain huoleni ilmaistua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti